Hoe bepaal ik mijn doelgroep voor job advertising?

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het belangrijker dan ooit om te zorgen dat advertenties op de juiste manier worden ingezet. Bij het adverteren is het van cruciaal belang om te weten wie de doelgroep is die je wilt aantrekken. Door deze doelgroep te begrijpen, kan je gericht berichten maken en advertenties plaatsen waar de doelgroep deze zal zien. Door dit te doen vergroot je de kans om de juiste kandidaten te bereiken en aan te trekken.

Hieronder staan enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om de doelgroep te bepalen bij het adverteren voor een vacature:

  1. Bepaal het profiel van de ideale kandidaat: denk goed na over het soort kandidaat dat je zoekt. Dit kan onder andere gebaseerd zijn op het vereiste opleidingsniveau, de vereiste vaardigheden en ervaring of bijvoorbeeld het type persoonlijkheid dat bij de rol past. Het is belangrijk om te weten wat je zoekt in een kandidaat voordat je de advertentie gaat maken.
  2. Analyseer het bedrijf en de functie: bekijk de bedrijfscultuur, missie en waarden en analyseer de functie en de afdeling waarvoor je gaat werven. Dit helpt je om te bepalen welk type persoon het beste past bij de functie.
  3. Onderzoek de markt: doe onderzoek naar de arbeidsmarkt, de trends in de sector en de concurrentie. Onderzoek op welke trends je kan inspelen als bedrijf. Kijk naar welke jobboards, social mediakanalen en andere middelen gebruikt worden door potentiële kandidaten in jouw sector.
  4. Kies de juiste kanalen: kies de juiste kanalen waarop je de advertenties wilt plaatsen op basis van de kenmerken van je doelgroep. Onderzoek welke onlinekanalen het meest populair zijn binnen deze doelgroep. Bijvoorbeeld, als je op zoek bent naar kandidaten met technische vaardigheden is het plaatsen van advertenties op technische forums waarschijnlijk effectiever dan het plaatsen van advertenties op algemenere job boards.
  5. Maak de advertentie: de volgende stap is het maken van de advertentie. Maak een advertentie die de aandacht trekt van de doelgroep, en maak hierbij gebruik van taal en woorden die passen bij deze specifieke doelgroep. Vermeld de voordelen van werken bij jouw bedrijf en zorg ervoor dat de functievereisten duidelijk en begrijpelijk zijn.
  6. Plaats de advertentie met de juiste targeting: plaats vervolgens de advertentie op de kanalen die je hebt bepaald bij stap 4 en zorg ervoor dat deze zichtbaar is voor de specifieke doelgroep. Om te zorgen dat de advertentie zichtbaar is onder de doelgroep die je wilt bereiken is het gebruiken van targeting opties op social media Zorg dat deze targeting goed aansluit bij de kenmerken van de doelgroep op basis van bijvoorbeeld studierichting of voorgaande functietitels.
Door bovenstaande stappen te doorlopen vergroot je niet alleen de kans om de juiste kandidaten te bereiken maar ook om deze kandidaten aan te trekken. Genoeg redenen dus om dit hier mee te beginnen voordat je aan job advertising begint!

Meer weten over job advertising?

LEES VERDER