4 dingen die je moet

weten over een ATS

Als je veel met sollicitanten te maken hebt, heb je vast weleens de term ATS voorbij horen komen. Het staat voor Applicant Tracking System en is een recruitment software dat wordt gebruikt om het recruitmentproces te beheren en efficiënter te maken. Hierbij kan je onder andere denken aan vacature postings, sollicitanten, notificaties en geautomatiseerde e-mails.

Wat is een ATS systeem?

Een ATS is een recruitment technologie dat is gemaakt om het recruitmentproces te versnellen, versimpelen en onder te brengen in één centraal systeem.

Het is een database waar recruitmentafdelingen al hun kandidaten kunnen verzamelen en managen. Met name bedrijven waar men veel sollicitaties moet verwerken maken gebruik van zo’n systeem om kandidaten op te slaan.

Waarom gebruiken bedrijven een ATS?

Het grootste voordeel ervan is dat bepaalde processen rondom recruitment kunnen worden geautomatiseerd. Bijvoorbeeld de communicatie met kandidaten, of het administratief verwerken en opslaan van sollicitaties.

Kortom maakt een ATS het werk voor een recruiter een stuk makkelijker en draagt het bij aan een snellere time-to-hire.

HOE WERKT EEN ATS SYSTEEM?​

In de meeste systemen kan je makkelijk vacatures aanmaken en publiceren, kandidaten uitnodigen of afwijzen, zoeken & matchen en mailen. Een ander voorbeeld van een functionaliteit is de optie om zogenoemde ‘knockout questions’ toe te voegen. Hiermee kan je de sollicitant een aantal korte vragen laten beantwoorden, vaak is dit in de vorm van een aantal selectievakjes.

Vervolgens kan je instellen dat mensen die een bepaald vakje wel/niet hebben aangevinkt automatisch worden afgewezen. Dit maakt het een stuk makkelijker om een eerste selectie van cv’s te maken, zodat er meer tijd overblijft voor andere sollicitanten.

Waar let ik op bij het kiezen van een ATS systeem?

Het kiezen van een ATS kan een lastige klus zijn. Er zijn honderden verschillende systemen in verschillende prijsklassen. Daarom is het goed om te kijken wat past bij jouw recruitmentproces.

Melden zich heel veel kandidaten bij je bedrijf aan? Mooi! Dan wil je waarschijnlijk dat het ATS ondersteunt bij een voorselectie van kandidaten.

Is het juist lastig om kandidaten te vinden binnen jouw branche? Dan is de mogelijkheid om in je ATS een talentpool aan te maken een uitkomst. Hier kan je kandidaten met vergelijkbare opleidings- en/of ervaringsachtergronden in verzamelen en deze pool kunnen recruiters gebruiken om kandidaten in op te zoeken.

Maak een lijst met functionaliteiten die voor jou vereist zijn en welke een wens zijn, hiermee kan je ATS aanbieders gaan vergelijken.