6 tips voor het schrijven van een inclusieve vacaturetekst

In een wereld waarin diversiteit en inclusiviteit steeds belangrijker worden, begint het opbouwen van een inclusieve werkomgeving bij het allereerste contactpunt: de vacaturetekst! Het schrijven van een goede vacaturetekst, die mensen met verschillende achtergronden en diverse ervaringen aanspreekt, vergroot de kans om getalenteerde mensen aan te trekken. Maar hoe pak je dat goed aan? In dit artikel behandelen we 6 waardevolle tips om een inclusieve vacaturetekst te creëren. Voordat we naar de tips gaan eerst een kleine opfrisser. Wat bedoelen we nou eigenlijk met diversiteit en inclusiviteit?

Diversiteit

Als je praat over diversiteit, praat je over de verschillen tussen mensen. Sommige zijn zichtbaar, zoals bijvoorbeeld leeftijd of huidskleur. Andere verschillen zijn onzichtbaar, zoals bijvoorbeeld geloofsovertuiging of genderidentiteit.

 

Inclusiviteit

Inclusiviteit, of inclusie, betekent dat mensen, ondanks al deze verschillen, gelijkwaardig worden behandeld en gelijke kansen krijgen. Op inclusieve werkvloer voelt iedereen zich welkom, gerespecteerd en gewaardeerd voor wie ze zijn.

 

Met deze 6 tips schrijf jij een inclusieve vacaturetekst

1. Gebruik inclusieve taal: Woorden wegen zwaarder dan je denkt. Gebruik daarom taal die iedereen aanspreekt. Vermijd bijvoorbeeld stereotype genderrollen en andere beperkende taal. Gebruik genderneutrale taal en vermijd het gebruik van woorden of zinnen die een bepaalde groep uitsluiten.

Bijvoorbeeld in plaats van: “Verpleegster gezocht voor onze zorginstelling” schrijf: “Zorgprofessional gezocht voor onze zorginstelling”.

 

2. Focus op vereisten, niet op kenmerken: Richt je op de essentiële
vaardigheden, kennis en ervaring die nodig zijn om de functie uit te voeren in plaats van specifieke kenmerken van een persoon. Op die manier vergroot je de pool van potentiële kandidaten en moedig je diverse sollicitanten aan om te solliciteren.

Bijvoorbeeld in plaats van: “Wij zoeken een extraverte en communicatieve projectmanager” schrijf: “Wij zoeken een projectmanager met uitstekende communicatievaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, en het vermogen om effectief te communiceren met stakeholders op verschillende niveaus”.

 

3. Omschrijf de bedrijfscultuur: Geef in de vacaturetekst een duidelijk beeld van de bedrijfscultuur. Leg uit hoe diversiteit en inclusie wordt gestimuleerd binnen het bedrijf. Potentiële kandidaten willen weten of ze zichzelf kunnen zijn en gewaardeerd worden binnen de organisatie.

 

4. Voeg een diversiteits- en inclusiestatement toe: Plaats een kort statement in de vacaturetekst waarin je de inzet van het bedrijf voor diversiteit en inclusie benadrukt. Let wel op, als je enkel een generiek statement in je vacature copy-paste zullen kandidaten hier doorheen prikken. Zorg dat je statement oprecht is en overeenkomt met de waarden van jouw organisatie.

 

5. Toon diversiteit in je afbeeldingen: Representatie is heel belangrijk. Als je afbeeldingen gebruikt in je vacaturetekst, zorg er dan voor dat ze diversiteit weerspiegelen. Laat mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en genders zien om zodat verschillende mensen zich makkelijker kunnen herkennen.

 

6. Monitor en evalueer: Evalueer regelmatig het succes van je inspanningen om meer diversiteit aan te trekken. Analyseer het aantal sollicitaties van verschillende groepen en kijk of er nog ruimte is voor verbetering in je vacatureteksten.

Het opstellen van een inclusieve vacaturetekst is een goede eerste stap om diversiteit en inclusie in je werving aan te stimuleren. Door bewust te zijn van taalgebruik en goed uitlegt hoe je organisatie diversiteit en inclusie stimuleert, kun je talent uit diverse hoeken van de samenleving aantrekken en een werkomgeving creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het herschrijven van je vacatures? Kom in contact!

LEES VERDER