Universal Analytics vs. Google Analytics 4

1 juli 2023 is Universal Analytics (UA), de welbekende en geliefde analysetool van Google, na ruim 10 jaar gestopt. De tool wordt vervangen door Google Analytics 4 (GA4), die enkele significante verschillen heeft ten opzichte van de traditionele Universal Analytics. In dit blog zullen we de belangrijkste verschillen tussen UA en GA4 onderzoeken en ontdekken welke voordelen GA4 biedt ten opzichte van zijn voorganger.
 1. Meetmodel: Het meest opvallende verschil tussen UA en GA4 is het meetmodel. Universal Analytics maakt gebruik van een op sessies gebaseerd model, waarbij elke interactie binnen een sessie wordt bijgehouden. Dit omvat paginaweergaven, gebeurtenissen, transacties, enz. In tegenstelling hiermee maakt GA4 gebruik van een op gebeurtenissen gebaseerd model, waarbij elke gebeurtenis (bijvoorbeeld paginaweergaven, klikken, video-weergaven) als afzonderlijke gebeurtenis wordt geregistreerd, zonder de noodzaak van een sessie.
  Het voordeel van het gebeurtenis gestuurde model van GA4 is dat het een dieper inzicht biedt in de interacties van gebruikers met de website, waardoor het eenvoudiger wordt om het gebruikersgedrag te begrijpen en te analyseren.
 2. Gegevensverzameling: In UA moet u aangepaste trackingcodes en doelen instellen om specifieke gegevens te verzamelen, zoals paginaweergaven, gebeurtenissen, e-commerce-transacties, enz. Dit vereist vaak handmatige configuratie en aanpassingen.
  GA4 maakt daarentegen gebruik van verbeterde trackingmethoden en automatiseert een groot deel van de gegevensverzameling. Met GA4 worden gebeurtenissen automatisch geregistreerd zonder extra trackingcodes. Dit vereenvoudigt de implementatie en minimaliseert het risico van ontbrekende gegevens.
 3. Datastream-structuur: In UA worden gegevens verzameld in verschillende weergaven, waarbij elke weergave een specifieke dataset en rapportageconfiguratie heeft. Dit maakt het vaak ingewikkeld om de juiste gegevens te vinden en te analyseren.
  GA4 introduceert een nieuwe datastream-structuur waarbij alle gegevens in één property (eigendom) worden verzameld. Hierdoor kunnen verschillende platformen, zoals websites, mobiele apps en andere digitale bezittingen, in één property worden gecombineerd, waardoor een compleet beeld van het klantgedrag ontstaat.
 4. Analysemogelijkheden: UA biedt uitgebreide rapportage- en analysefuncties waarmee gebruikers gedetailleerde inzichten kunnen verkrijgen over paginaweergaven, conversies, verkeersbronnen en demografische gegevens.
  GA4 bouwt voort op deze functies en introduceert krachtigere analyses, zoals het verkennen van trechters, levenscyclusrapporten en voorspellende inzichten op basis van machine learning. Hierdoor kun je waardevollere inzichten verkrijgen over gebruikersgedrag en prestaties van je website.
Google Analytics 4 is een aanzienlijke stap vooruit ten opzichte van Universal Analytics, en het krachtige analysemogelijkheden met een gebeurtenis gestuurd model, verbeterde gegevensverzameling en een complete benadering van dataverzameling.

Maar hoe configureer je GA4? En hoe gebruik je de data uit GA4 om jouw online instroom te verbeteren? We helpen je graag! Laat je gegevens achter en kom in contact.

LEES VERDER